skip to Main Content
Održan Okrugli Stol “Demografska Kretanja I Populacijska Politika Hrvata U BiH”

Održan Okrugli stol “Demografska kretanja i populacijska politika Hrvata u BiH”

Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten organizirala je  Okrugli stol na temu “Demografska kretanja i populacijska politika Hrvata u BiH”, koji je održan u Hrvatskom kulturnom centru sveti Franjo u Tuzli 9. srpnja. Eminentna imena iz znanosti, obrazovanja, umjetnosti i politike iznijeli su svoja  stajališta o utjecajima na demografska kretanja kao i iskustva pozitivnih mjera koja mogu doprinijeti ostanku i opstanku Hrvata u BiH.

Na početku okruglog stola sve nazočne pozdravio je predsjednik UBHH Prsten gosp. Marijan Klaić, zahvalio se na visokom pokroviteljstvu Predsjedniku HNS-a prof.dr. Čoviću i svim suorganizatorima koji su sudjelovali u realizaciji Okruglog stola te istakao važnost današnje teme zbog negativnih demografskih kretanja s kojima se susreće hrvatski narod u BiH. Tom prilikom je istakao: Demografija Hrvata u BiH je jedan od najvitalnijih interesa hrvatskog naroda u BiH koja je po svim parametrima negativna. Demografska kretanja zahtijevaju sveobuhvatnu analizu, određivanje strateških demografskih ciljeva Hrvata u BiH i mjera za postizanje ciljeva te bez odlaganja pristupiti realizaciji mjera kroz različite aktivnosti.  Negativni demografski parametri  nisu od jučer nego se bilježe posljednjih 50 godina a reflektiraju se kroz iseljavanja promjenjivog  intenziteta u proteklom vremenu i negativnom natalitetnom  stopom posebno  primjetno u posljednjem desetljeću. Na kraju obraćanja istakao je potrebu da svako u svojoj  nadležnosti, institucije i sve razine vlasti u kojima Hrvati sudjeluju u donošenju odluka doprinesu cilju demografskog zaokreta i pozitivne populacijske politike Hrvata u BiH.

Pozdravnim govorom, nakon predsjednika UBHH Prsten, nazočnima su se obratili: prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar (izravnim uključenjem putem audio video linka) ; akademik Mladen Bevanda, predsjednik HAZU BiH; prof.Mijo Marić, ravnatelj HMI RH; prof.dr.sc. Krešimir Bušić Institut za migracije i narodnosti RH; ekselencija Ivan Sabolić, veleposlanik RH u BiH i u ime Pokrovitelja Okruglog stola gos. Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ.

Okrugli stol je organiziran i realiziran kroz tri panela.

Prvi panel se odnosio na demografska kretanja u BiH gdje su predstavljena različita znanstvena istraživanja, a na panelu su sudjelovali mr. sc. Anto Domić – dopredsjednik udruge Prsten, prof. dr. sc. Dražen Živić – pomoćnik ravnatelja Instituta Ivo Pilar Zagreb, (izravnim uključenjem putem audio video linka), prof. dr. sc. Tado Jurić – Hrvatsko katoličko sveučilište i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Na drugom panelu Populacijska politika Hrvata u BiH, svoja iskustva i znanja prezentirali su mr. sc. Žana Ćorić – Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, prof. dr. sc. Dragan Babić – Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i HAZU BiH, prof. dr. sc Ivo Grgić – predsjednik Kluba znanstvenika Udruge Prsten HR i prof. dr. sc. Mirjana Milićević – FPMOZ Sveučilište u Mostaru.

Treći panel organiziran je na temu “Utjecaj demografskih kretanja na razvoj gradova/općina, stanje, iskustva i perspektive”. O stanju i iskustvima pozitivne prakse govorili su: gradonačelnik Čapljine gospodin Vidić, načelnik  općine Vitez, gospodin Marjanović, načelnik općine Žepče gospodin Zovko i pročelnica Ureda za statistiku HBŽ gospođa Mira Vujeva.

U svojim izlaganjima prezentirali su spektar mjera koje provode u lokalnim  zajednicama općinama i gradovima a koja predstavljaju značajne potpore  u oblastima odgoja i obrazovanje , potpore mladim, socijalno ugroženim,  potpore u gospodarstvu. Istaknute su mjere pomoći pri stambenom zbrinjavanju  mladih obitelji kao i potpore koje pripadaju  pronatalitetnoj politici.

U realizaciji Okruglog stola kao suorganizatori sudjelovali su : Matica Hrvatskih iseljenika Zagreb,  Instituta Ivo Pilar Zagreb, Institut za migracije i narodnosti Zagreb, Udruga Hrvata BiH u RH, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Matica Hrvatska Mostar, Odjel za iseljeništvo GV HNS-a BiH.

Okrugli stol je završio Zaključcima koje je pripremila radna skupina  sudionika na panel izlaganjima.

Back To Top